התחבר

ירושלים העיר העתיקה איפה מתחבאת הטחינה האחות הקטנה של החומוס

אטרקציות, ארמונות ומבנים היסטוריים, מידע כללי העיר העתיקה
לחיפוש חדש לחצו כאן להזמנת מלון לחצו כאן

איפה מתחבאת הטחינה , האחות הקטנה של החומוס
סיפורת לחבר'יה
טחינה מיוצרת משומשום , טחינה טהורה או כפי שאנו קוראים לה גולמית מיוצרת ללא תוספת חומרי גלם נוספים להגדלת הכמות כמו בבתי חרושת המכאניים והתעשייתיים, כאשר פותחים מיכל טחינה צריך לראות סמיכות ,לא שמן צף מלמעלה ובמיוחד לא משקע בתחתית הכלי לסיום השימוש משקע מרמז על תוספות שונות שנתווספו לגרגרי השומשום עקב מחירם בשוק, תערובת זאת כוללת גם  חלקיקים הנופלים מאבני הריחיים העשויות אבן סגסוגת שנושרות בתהליך הטחינה במכונת הטחינה המודרניות  , במפעל ביתי אמיתי נמצא לרוב גלגל אבן צור לטחינת השומשום או דומייה לפעולה זאת.
בפעילות הכנת הטחינה התעשייתית בניגוד לעבודה הידנית,  משתמשים המפעלים בתוספות של קמח תירס ושמן סוייה , לפעמים ביחס של 50 אחוז בהוספה לתרכובת השומשום,  בעת תהליך היצור,בנוסף מכונות טחינה מודרניות כוללות עד ארבעה אבני ריחיים הטוחנות בעת ובעונה אחת במהירות מוגברת (תעשייה לא ? ) אבני ריחיים אלו מורכבות מאבן סגסוגת, המותירות את חותמתם ומשאירות חלקיקים בצורת גרגרים ואבקה המתערבבות גם בתערובת התעשייתית הממוכנת .
השומשום המשובח מגיע מאתיופיה ,לעיבודו עובדים בתהליך המסורתי בעבודת היד לוקחים גרגרי שומשום ,משרים במי מלח ופורשים על שקים , קולים ומייבשים בתנור ומשם לאבן הרחיים .
כאשר מייצרים טחינה אדומה לאחר קלייה הארוכה מכניסים למכונת הטחינה ולאחר מכן מערבלים במערבל ,בתהליך הזה השמן נפרד מהתוצרת הסופית הכוסבה, חלקו משמש לטיבול ותרופות סבתא כמו הוויגרה ,חלקו עובר לתזונת בעלי חיים.
בתחומי העיר העתיקה ,בגדה וברחבי ישראל מפוזרים מספר מפעלים המייצרים טחינה , חלקם הגדול מוכרים לנו את ספור הטחינה הגולמית ,אך מרקם התוצרת שאנו משתמשים בה היא כפי שכתבתי בתחילת מאמרי חשודה שאינה כזאת.
סיפורי זה שאינו פרסומת או דומה לה, מתחיל במכולת קטנה בעיר העתיקה בשם חראת אל סעדייה שמגיעים אליו משוק אפטימוס בשכונת מוריסתאן ליד כנסיית הקבר  ,דרך שוק הצבעים פונים שמאלה לשוק בית הגת,ומשם לרחוב הגיא ,משם לרחוב מעלות שייך רייחאן ובמעלה המדרגות לחנות המכולת הפינתית , לאורך כול הדרך לחנות -מפעל, יש ללכת לפי שמות הרחובות שכתבתי .
כאשר נכנסים בפתח המכולת בארבעת המדרגות , מסתתרת לאחר ארבעה צעדים דלת פח שמאחוריה מפעל הטחינה הגולמית בעבודת יד של המשפחה, תשאלו מה פתאום מכולת ואז אחזיר אותכם לימי האינתיפאדה השנייה ,שכול בר דעת מביננו הרחיק עצמו מהעיר העתיקה ובעיות הפרנסה או יותר נכון העדר הקונים, הכריח את המשפחה להשתלב בעסקי המכולות.
העסק המשפחתי קיים למעלה ממאה שלושים שנה , זהו דור שלישי ליצרני טחינה, שנים מתוך ארבעת ילדיו הצעירים של בעל המפעל האחרון, מפעילים כיום את המפעל, אביהם עבד כמאה שנה במפעלו וחיי לפי סיפורם חיי כמאה עשרים שנה, נו מה אתם אומרים על נפלאות הטחינה ? .
אבן הרחיים של מכונת הטחינה במפעלם קיימת לפי הסיפור למעלה ממאה שנה וממשיכה ותמשיך לעבוד עד כלות הדורות, מימין לכניסה למפעל שני מערבלי בטון – בחיי , מספר אמבטיות לערבוב הגרגרים והמלח , תנור ייבוש ומכלי אגירה לסחורה הגמורה ,כאשר ברזים מעבר לקיר, בשטח החנות , מזליגים את התוצרת לפי הנדרש לכלי המתאים חצי קילו,קילו או יותר בידיו האמונות של בעל החנות לאח השני תפקיד לאסוף את הכסף .
במפעל מייצרים ארבעה מוצרים  :
הטחינה הלבנה הרגילה שאנו רוכשים בחיי היום יום .
הטחינה האדומה כאשר הקלייה של השומשום בתהליך העיבוד נמשך כפול זמן מהרגיל ולאחר מכן נכנס למערבל ונוצרת מולסה הנקראת כוסבה .
שמן שומשום לתיבול המיוצר בתהליך עיבוד עם מים ולבסוף מתקבל מוצר בצבע השמן ירוק צהוב די סמיך.
שמן קצח טבעי המיוצר בתהליך עם מים ולבסוף מתקבל מוצר בצבע השמן ירוק צהוב אפור די סמיך שיש הטוענים כי בנוסף הוא מרפא למחלות בטן בעיקר כמו תרופות סבתא,אך משמש גם לסלטים ותבלון מאכלים.
בעת ההסברים לתפעולו של תהליך היצור וההסברים ניתן לטעום מכל סוגי תוצרת המפעל, טרוניה חזקה הייתה לי , חסרון ענק היה לתהליך הטעימות ,כמובן , בייגלה ערבי עם שומשום לטבילה בדוגמיות כמו בתהליך שליקת חומוס בידיים עם פיתה וכיצד נדע האם התוצרת טובה ? , כפי שמסופר לנו בהסברים , הטעימה כללה טבילת האצבע המורה לתוך הדגימות השונות והכנסתה של האצבע בתנועה מזרחית לפה , אבל טעימת טחינת שומשום ודבש מעורבים פיצתה על כול הטרוניות
ואפשר בפרוש להוריד את הגימיק של המכולת ולחשוף את סוד המפעל , דרך אגב מנהל הבנק צרח לאחר מעשה , לא בגלל המינוס אלא למה לא הבאתה גם לי .
טלפון לתאום ביקור מודרך 02-6274816

מיקום

הוסף חוות דעת

כתיבת תגובה

חיפוש

הקלד ולחץ על Enter

בחר קטגוריה להצגה במסננים

נוסף על ידי אורי מלץ

אורי מלץ

בבקשה על מנת לראות פרטי החשבון.