התחבר

לחיפוש חדש לחצו כאן להזמנת מלון לחצו כאן

בתחילה השתמשו מגדלי הבקר היהודים לחלב ,כמו שכניהם הפלאחים בעדרי כבשים ועיזים,וזני פרות מקומיים שהניבו כ  500-700 ליטר בשנה ,חלב עדרי הפרות הניבו חלב מופחת שומן אל מול החלב של הצאן .
הפרות גודלו בתחילה ,בשיטות שהיו נהוגות בארץ ישראל בידי הפלאחים הערביים ,שיפור בגידול הבקר לחלב וניהולו הנכון נוצר ברגע שהגיעו הטמפלרים לארץ , אומנם פרות שיובאו מבירות ומדמשק הניבו כאלפים ליטר בתפוקה שנתית , יותר מהתוצרת המקומית הרגילה והנמוכה.
לצורך הגדלת כמויות החלב בחליבת הפרות החלו האנשים להרבות ולערבב סוגים שונים עם הגנים הארץ ישראלי על מנת להרבות בכמות החלב ועל מנת להשאירן מחוסנות לתנאי הגידול המקומי.
המגדלים היהודיים החליטו לשבח עוד יותר את הגזע ולשפר את תנובת החלב והביאו בשנת 1924 עדר של 45 פרות הולנדיות משובחות ופרים שנתנו תפוקה ממוצעת של 4000 ליטר חלב בשנה , פרות אלו עברו השבחה עם הגזע הסורי ונקראו ישראלי פריזי.
לאחר ההשבחה ,עלתה תפוקת החלב לממוצע שמעל לשבעת אלפים ליטר תפוקה שנתית לפרה,בפועל גידול משק הבקר והחלב בארץ ישראל ,בשנות השלושים של המאה הקודמת מנה משק הבקר כששת אלפים פרות ,שהניבו כארבעים אחוז מהכנסות המשקים החקלאיים והמחלבות בארץ ישראל ,מתוך ההכנסות מהחקלאות וכשלושים אחוזים מהכנסות המשקים .
כמויות גדולות של החלב הניגר הצומחות משנה לשנה ,העבירו כשלושים אחוז ממנו ,ליצור חמאה וסוגי גבינות , רק בשנת 1937 עצרה מעט התנופה להתרחבות ,עדרים חדשים לא נוספו וכמות החלב הניגר שנוסף היה מזערי בתפוקה השנתית.
בהדרגה הפסיקו לייבא פרות מאירופה והחלו להשתמש בעדרי החלב בתוצרת המקומית,בפעילות של מוסדות מחקר והאוניברסיטאות ,שובחו התנאים וכושר העמידה למחלות שנפוצו בעדרי הבקר,שופר מזונם של הפרות ותנובתם עלתה בהתאם , למרות כמויות החלב שבחלקו נדרש ליצור חמאה וגבינות ,גאה היבוא למוצרים אלו ונוצרה תחרות לא הוגנת בענף החלב המקומי,כתוצאה מהיבוא החלו מחירי החלב ששולמו למגדלים לרדת וחלקם הפסיקו לפעול וחיסלו את עדרי החלב שלהם.
בעיה נוספת היה בגידול מחירי המספוא והמזון לבקר ,שהעלה את מחירי הייצור לחלב במשקי הפרות,כלומר ירידת רווחי הענף וההוצאות הגועות עצרו את תנופת גידול ענף הבקר לחלב והכדאיות שבו למשקים החקלאיים .

סרטונים

מיקום

הוסף חוות דעת

כתיבת תגובה

חיפוש

הקלד ולחץ על Enter

בחר קטגוריה להצגה במסננים

נוסף על ידי אורי מלץ

אורי מלץ

בבקשה על מנת לראות פרטי החשבון.