דף הבית   מפת אתר   צור קשר
 
 
 
 
 

קרקוב טיפים

 

קידומת החיוג מארץ ישראל לפולין כוללת חיוג הספרות 00 ולאחריהן 48 ואז לחייג את מספר הטלפון (כדאי לשאול בחברת הסלולרי של המטייל), הקידומת שיחייג המטייל מפולין היא 972 קידומת של קרקוב 12.

בטרם נסיעה יברר הטייל בחברת הסולארי שהוא קשור אליה את ההסדר, ניתן לקבל לפולין הודעות  S.M.S   בדרך כלל ללא תשלום ,משלוח הודעות כרוך בתשלום אלא עם משתמשים באפליקציות של ווטסאפ או וויבר וכדומה, שיחות מהטלפון במלון לארץ יקרות בצורה רצינית.

שימוש בשירות הודעות קצרות ( SMS   ) - בדרך כלל קבלת הודעות SMS   בחו"ל אינן מחויבות בתשלום ואולם שליחתן מחו"ל אינה זולה. יש לברר חיובים אלה לפני היציאה.

חיוג למשטרה 997 ,חיוג למכבי האש 998 ,חיוג לאמבולנס 999 או 112 , חיוג למרכז מחלות קליניות 0225082000 .

 
 
 

לישראלים אין צורך באשרת ביקור בפולין .

הפרש שעון פולין בעת הביקור בפולין יש להזיז את המחוגים שעה אחורה.

התקופה התיירותית המומלצת לביקור בפולין היא בחודשים מאי-אוקטובר,הטמפרטורות בתקופת הזאת באביב נעות בין 0-16 מעלות צלזיוס,יש ימים גשומים ויש ימי שמש חמים,בתקופת הקיץ הטמפרטורה מטפסת עד לשלושים מעלות,גשמי הקיץ מקררים ומקלים את החום, גשמים אלו יורדים על העיר וורשה לעיתים.  

ימי הזוהר של טיול בפולין בפרוטות (לאחר יציאתה מהכיבוש הרוסי )תקופה שבה הכול זול חלפו,אומנם עדיין וורשה זולה יותר מפריז או לונדון,אבל גם היא למדה את ערכם של השטרות בתקופת האיחוד האירופאי ומטבע היורו.


ורשה מידע כללי
 

כאשר מגיעים לשדה התעופה פדריק שופן בוורשה ,על מנת לחזור לארץ,יש לדעת כי הבדיקה מחמירה וחלק מהנוסעים מתבקשים לפתוח את המזוודות או להעבירן במכונת השיקוף,זאת למרות שצוות הבדיקה הוא ישראלי,מתחם הביקורת הישראלי מוקף בשוטרים וחיילים פולניים,חלוקת מושבים לנוסעים מתבצעת בידי צוות עובדים פולני ,היו סבלנים.

אל תתבדחו עם אנשי הביטחון הפולניים ,דברו בשקט וענו על השאלות בצורה ישירה וברורה,אנשי הביטחון אינם מבינים בדיחות ואתה עלול להיעצר ללא מכות או עמם (שימוש בכוח סביר ) .

אולרים ,פצירות,מספרים או משהו דוקר,יש להכניס למזוודה בשעת האריזה לפני הטיסה,כול דבר נלקח ונזרק,מזון או שתייה (וודקה וכדומה) גם כן להכניס למזוודה בטרם הבידוק הבטחוני, כי אחרת זה נלקח מכם ונשפך בכיור,ניתן להעלות לטיסה משקאות ומזון שנקנו בדיוטי פרי,לאחר הבידוק הבטחוני.

ביציאה מפולין בעת הבידוק הביטחוני לרוב מקבלים אזיקונים (לרוב בצבע אדום) השתמשו בהם לסגירת הריץ רץ (רוכסנים של המזוודות או התיקים) כמו בשימוש במנעול ולא יהפכו לכם את המזוודות, בהמשך הבדיקה במרתף בטרם העמסתם למטוס וחבל על הציוד ,לא להשתמש באזיקון לסימון (כסימן) על ידית המזוודה ראו הוזהרתם.


ורשה ופולין הוראות בטחון לתיירים
 

בדרך כלל הכייסים צעירים או צעירות ,נטפלים בעיקר לזקנים ,או המחכים להזדמנות של אי תשומת לב של תיירים העסוקים בלהתמצא בשטח או מעיניים במפת המטרו- האוטובוס , בעיקר במקומות הומי אדם ,הצעירים לבושים בתלבושת נקייה בדרך כלל על מנת לא לעורר תשומת לב, כאשר הם כזוג או כשלושה , כאשר הם מבחינים שאתם מזהים אותם , הם עוזבים את המקום .

להלן חלק מהשיטות הנהוגות על ידם :  

1 לשפוך על התייר משקה או קרם שיזוף או חומר מלכלך ואז אותו אדם, או השותף עוזרים לנקות ובאותה עת לכייס תוך מישוש וניגוב הלכלוך. 

2 חיתוך תיקים ותרמילים בסכין יפנית ,תוך הצמדות מאחור ובעת שהתייר עסוק בהתפעלות ממראה עיניו ,או שהוא עסוק בהאזנה לדברי המדריך ,צפיפות , הינה כר פורה לעבודת הכייס או החותך ,השתדלו להיצמד מאחור לקירות בעצירת התמצאות . 


ורשה ופולין דרכי עבודתם של הכייסים
 

תפוחי אדמה מהווים אגדה לאומית וכורח חיוני במטבח הפולני המסורתי הכבד,מטבח שינק וספג השפעות ממדינות שכנות באירופה,סגנון הבישול כולל השפעות מהמטבח הרוסי,גרמני,הונגרי ,הכפרי ומן המטבח היהודי שהגיע ממספר תושביו היהודים הרבים במדינה טרם מלחמת העולם השנייה.

המטבח הפולני מתהדר בסוגי המרק הרבים שהוא כולל,ממטעמי בשר ואיך אפשר לא מתוספות תפוחי האדמה בסגנונות שונים,הכופתאות המכבות במרק או מחוץ לו,ממולאות בבשר,גבינה,פטריות ופירות יער, בל נשכח את הנקניקיות לסוגיהן הממולאות בסוגי בשר שונים.

מנות הדגים ,המליחים,הכבושים והמעושנים, וכוסית הוודקה הצמודה ,גם הם מרכיבים חשובים במטבח הפולני,ובל נשכח את העוגות ומנות הקינוח ,העוגיות ועוגות הפירות,והחשוב בל נשכח את הלחם הכפרי בעל הטעם והריח החיוני בכול ארוחה להשלמה ותוספת חמאה אמיתית ,ביחד עם כוסית שליבוביץ של ליקר שזיפים המחליק בגרון.

אוכל פולני בקצרה
 

תחילתה של העיר קרקוב נעוצים במאה הרביעית שלפני הספירה,למרות שממצאים מחפירות ארכיאולוגיות מוכיחות סימני התיישבות עוד בתקופת האבן,עיר שנבנתה על גדות הנהר ויסלה Vistula כיום נחשבת העיר קרקוב לעיר השנייה בגודלה בפולין.

בפועל אנו מבינים כי הטריגר לקביעת מיקומה של העיר הייתה מציאת מרבצי המלח במאה העשירית באזור ווייליצ'קה, כחמש עשר קילומטר דרומית מזרחית מנקודת התיישבות העיר,ומכיוון שהמלח באותה העת היה מחצב יקר וחשוב במסחר (כמשקל הזהב) ,החליט המלך בולסלאב הראשון ששלט באזור במאה  העשירית, שמרבצי המלח היו בשטחו, לפתח את המכרות לכריית מלח כמשאב להכנסות ומקור כוח.

העיר קרקוב הפכה במאה האחד עשר לבירת נסיכויות פולין ,כאשר מלכי פולין קבעו בעיר את מקום מגורייהם,בעת הפלישות הטטריות מונגוליות לפולין ולאזור דרום פולין במחצית המאה השלוש עשר,נהרסה העיר כיוון שחסרה חומה להגנתה, שנים לאחר מכן ,לאחר הדיפת הטטרים שופצה והוקמה העיר שנהרסה מחדש ,ומלכי העיר שבו להתגורר בה במצודת ארמון וואבל Wawel .

קרקוב הקדמה לעיר
 

אוכל פולני מופיע במבחר מגוון ורב,קשה לקרוא לו אוכל בריא,אך הוא טעים,מוגש במהירות,טרי ובעיקר זול,אין מבזבזים זמן רב בציפייה לקבלו על מנת לנגוס בו,אפילו את המאכלים המבושלים כי זה מוגש לקונה מסיר העומד על מקור חימום, ניתן לרכוש את האוכל בדוכנים,בחנויות קטנות או מרכבים (טנדרים) העומדים ומחגים לניצודים,מידת סיפוקך לאכילה של המזון הפולני מתלוי בטעמו של חיכך .

זפיקנקה Zapiekanka ,( Zapiekanki) מאכל הרחוב הפולני כמו אצלנו הירושלמי הוא הבייגלה בפולנית או חצי לחמנייה ממולאים אנו קוראים לו זפיקנקה Zapiekanka ,( Zapiekanki) בפולנית מוגדר המאכל כפיצה פולנית, בשימוש חצי הלחמנייה או בגט, מוסיפים גבינה מותכת ותוספת בצל עליהם,או גרגרי תירס ,המאכל מופיע גם בהנחת נקניק ,חמוצים ורוטב ברבקיו,או צמחוני של תרד ,תירס,פטריות,מיונז ושום,על המנה מפזרים רוטב על פי טעמך האישי.
 
יש המנסים להיות מודרניים ומכינים את המנה במיקרו גל ,מנה שמעובדת כך,גורמת לפולנים להתרחק תוך פליטת מילה גסה, את הדוכנים ניתן לראות השכם בבוקר ובשעות אחרי הצהרים הם נמוגים לביתם.
פולין סוגי אוכל רחוב פולני
 

ארוחת הצהרים של הפולני היא ארוחה מושקעת ,(הכוללת מזון מסוגים שונים עתירי שומן),כמו בשיר הילדים הידוע אין אין ארוחה בלי חמיצה (בורשט),כך יתחיל הפולני את ארוחת הצהרים שלו,החמיצה היא סוג של מרק הנעשה מסלק אדום ,יש המעדיפים להתחיל במנה הנקראת ז'ורק ,מרק הכולל סוג של תערובת בשר בתוך בלילה עם אגלי קמח שיפון.

המהדרים ייקחו מנת בינים לאחר המרק ,חתיכת הרינג,או סלמון עשויים בחומץ או שמנת חמוצה,או איזה ירקות ,או איזה מנת ביניים של בשר לרוב קר,פולני טוב ימשיך במנה המסורתית מהקדירה ,נזיד הביגוס (תערובת של כרוב כבוש עם חתיכות בשר או נקניק ) או סוג של שניצל בשר נמוך מצופה פרורי לחם ותפוחי אדמה.

את ארוחתו יסיים הפולני ,כמובן במשהו מתוק ,גלידה או איך ניחשתם עוגת פרג או פרות,ומי לא זוכר את הקומפוט (חלודניק) מפרות במיץ,כמובן עם בירה או כוס תה להרפיה.

פולין אוכל פולני
 

הפולנים למרות שפע המים בנהרות ומהפשרת השלגים,אינם מחבבים את טעמם של המים המגיעים מהברזים,לכן נוהגים הפולנים לגמוע מים מבקבוקי מים מיינרליים ( niegazowana ) אך הסודה כמו שהם קוראים לה מים מוגזים ( gazowana ),בטעמים שונים נחשבת למשקה הקר המועדף (בלי להפחית מערך הבירה המקומית).

הפולנים נחשבים לצרכני תה וקפה ,משהו הדומה למנהג האיטלקי לעצור ללגום בוס קפה ולהמשיך בדרך,איך יודעים זאת,ראו את מספרי בתי הקפה הפזורים בעיקר בערים הגדולות,ומסיפורי ההורים לסמובר התה המפורסם, בבתי הקפה נהוג להגיש קנקן מים רתוחים בצרוף שקיות תה (ולימון) לבחירת סוג התה האהוב על הלוגם.

הדימוי של התה עם החלב בפולניה שייך לאנגלים ולא לפולנים,הבירה הפולנית נלגמת למכביר כמו הוודקה בלא לתת את התירוץ כי קר בחוץ.

פולין הרגלי שתייה
 

לצערנו האנטישמיות בפולין,לא כופפה ראש בעקבות מלחמת העולם השנייה,עדיין היהודים יוזכרו בסלנג הפולני כיהודונים הקטנים ,בסלנג הפולני נמצא את הכינוי ללחם chlebek במילה לחמונצ'יק או כמו מילת החיבה חיימקה (קה) לכן יקראו גם ללחמניה Buleczka לחמנייקלה (בילקלה) ועוד.

להנצחת הנושא היהודי ,אנו מוצאים אל הפסלים הקטנים המגולפים של יהודים קטנים תחת הכינוי (ז'ידק) יהודי,מזכרות של דמויות מעץ של יהודים המגולפות בעבודת יד ,נמצאות בדוכני וחנויות המזכרות או בשווקים ,לרוב נמצא אותם בעיר קרקוב.
 
המפסלים יוצרים דמויות של יהודים שמחים המנגנים בכלי מוזיקה,או המחוללים בשמחות ,הדמויות המפוסלים הללו המכונים היהודים ברי המזל,(כהסבר לשמחה בחייהם של היהודים למרות חיי היום יום הקשים ),הדמויות המגולפות לובשות בבגדים מסורתיים יהודיים של הקפוטות ומתח למעיל מבצבצת הטלית,תוך הכוונה כרמז לעיסוק היהודי העיקרי עשיית כסף או העסקים .
 
בדמויות היהודיות המפוסלות, רובם מוצגות כאנשים מרודים,שחדלו לעסוק בענפי הייצור והחקלאות ופנו רק לדרכי המסחר,התווך ויצירת הכסף,בקיצור הלך המחשבה העיקרי כלפי היהודים מובעים בצורת מכירת מזכרות אלו, ומי לא ירצה איזה יהודי נלעג השמח בחלקו.
פולין מזכרות יהודיות מהימים האפלים של שנאת יהודים
 

הלו Hello פולנית Witaj , היי – Hi פולנית Cześć .בוקר טוב Good morning פולנית Dzień dobry  ,ערב טוב - Good evening – פולנית Dobry wieczór ,לילה טוב - Good evening – פולנית Dobranoc .

סלח לי - Excuse me – בפולנית przepraszam bardzo ,כן  - Yes – פולנית Tak , לא – No –פולנית Nie , בבקשה – Please - פולנית Proszę כמה זה - How much –בפולנית Ile.

אני מצטער - I am sorry – פולנית Przykro mi , תודה - Thank you – פולנית Dziękuję ברוך הבא -  Welcome –פולנית Witamy .
 
מה שמך - What is your name? – פולנית Jak się nazywasz ,שמי הוא –My name is בפולנית Nazywam się , האם תוכל לעזור לי - Can you help me – בפולנית Może wy pomagacie mnie , האם תוכל לדבר לאט יותר - Can you speak more slowly- Czy możesz mówić wolniej .
 
האם אתה דובר אנגלית - Do you speak English –בפולנית Czy mówisz po angielsku , האם מישהו פה דובר אנגלית - Does anyone here speak English בפולנית Czy ktoś tu mówi po angielsku, אני איני מבין - I don't understand – בפולנית Nie rozumiem ,מי שלומך - How are you – בפולנית Jak się masz , אני בסדר - I'm fine. – בפולנית JA jestem wspaniałe .
 
פולין תרגמון פולני קטן
 
 
 
 
 
בניית אתרים - שרקור