דף הבית   מפת אתר   צור קשר
 
 
 
 
 

ורשה טיפים

 

 
 
 

כאשר מגיעים לשדה התעופה פדריק שופן בוורשה ,על מנת לחזור לארץ,יש לדעת כי הבדיקה מחמירה וחלק מהנוסעים מתבקשים לפתוח את המזוודות או להעבירן במכונת השיקוף,זאת למרות שצוות הבדיקה הוא ישראלי,מתחם הביקורת הישראלי מוקף בשוטרים וחיילים פולניים,חלוקת מושבים לנוסעים מתבצעת בידי צוות עובדים פולני ,היו סבלנים.

אל תתבדחו עם אנשי הביטחון הפולניים ,דברו בשקט וענו על השאלות בצורה ישירה וברורה,אנשי הביטחון אינם מבינים בדיחות ואתה עלול להיעצר ללא מכות או עמם (שימוש בכוח סביר ) .

אולרים ,פצירות,מספרים או משהו דוקר,יש להכניס למזוודה בשעת האריזה לפני הטיסה,כול דבר נלקח ונזרק,מזון או שתייה (וודקה וכדומה) גם כן להכניס למזוודה בטרם הבידוק הבטחוני, כי אחרת זה נלקח מכם ונשפך בכיור,ניתן להעלות לטיסה משקאות ומזון שנקנו בדיוטי פרי,לאחר הבידוק הבטחוני.

ביציאה מפולין בעת הבידוק הביטחוני לרוב מקבלים אזיקונים (לרוב בצבע אדום) השתמשו בהם לסגירת הריץ רץ (רוכסנים של המזוודות או התיקים) כמו בשימוש במנעול ולא יהפכו לכם את המזוודות, בהמשך הבדיקה במרתף בטרם העמסתם למטוס וחבל על הציוד ,לא להשתמש באזיקון לסימון (כסימן) על ידית המזוודה ראו הוזהרתם.


ורשה ופולין הוראות בטחון לתיירים
 

בדרך כלל הכייסים צעירים או צעירות ,נטפלים בעיקר לזקנים ,או המחכים להזדמנות של אי תשומת לב של תיירים העסוקים בלהתמצא בשטח או מעיניים במפת המטרו- האוטובוס , בעיקר במקומות הומי אדם ,הצעירים לבושים בתלבושת נקייה בדרך כלל על מנת לא לעורר תשומת לב, כאשר הם כזוג או כשלושה , כאשר הם מבחינים שאתם מזהים אותם , הם עוזבים את המקום .

להלן חלק מהשיטות הנהוגות על ידם :  

1 לשפוך על התייר משקה או קרם שיזוף או חומר מלכלך ואז אותו אדם, או השותף עוזרים לנקות ובאותה עת לכייס תוך מישוש וניגוב הלכלוך. 

2 חיתוך תיקים ותרמילים בסכין יפנית ,תוך הצמדות מאחור ובעת שהתייר עסוק בהתפעלות ממראה עיניו ,או שהוא עסוק בהאזנה לדברי המדריך ,צפיפות , הינה כר פורה לעבודת הכייס או החותך ,השתדלו להיצמד מאחור לקירות בעצירת התמצאות . 


ורשה ופולין דרכי עבודתם של הכייסים
 

חברת התעופה הלאומית של פולין היא : לוט – LOT ,טל' 0801-300952 , www.lot.pl    

שדות התעופה המרכזיים :שדה התעופה הלאומי בוורשה נקרא פרדריק שופן,אליו מגיעים בטיסות ישירות מישראל טל' לשד"פ  22-6504100.  www.lotnisko-chopina.plשד"פ  מודלין ורשה ,נמל תעופה הממוקם בצפון העיר וורשה ,המשמש את חברות הלוא קוסט הזולות שד"פ לך וולנסה בעיר הנמל גדנסק ,טל' 22- 58-3481154 ,  www.airport.gdansk.pl שד"פ קטוביצ'ה  KTW    טל'  32-3927285    www.gtl.com.pl שד"פ העיר קרקוב  KRK  הנקרא באליצה ,טל' 12-6393000 ,  www.lotinsko-balice.pl שד"פ העיר בורוצלאב ,   WRO      טל'   71-3581310   ,   www.airport.wroclaw.pl שד"פ גדנסק

פולין שדות התעופה במדינה
 

כתובת השגרירות הישראלית ברחוב   Ul. Krzywickiego 24, Warszawa

טלפון לשגרירות 22-5970500 -48

השגרירות פתוחה לציבור בימים שני-שישי בשעות 10:00-12:00.


שגרירות ישראל בורשה
 

תפוחי אדמה מהווים אגדה לאומית וכורח חיוני במטבח הפולני המסורתי הכבד,מטבח שינק וספג השפעות ממדינות שכנות באירופה,סגנון הבישול כולל השפעות מהמטבח הרוסי,גרמני,הונגרי ,הכפרי ומן המטבח היהודי שהגיע ממספר תושביו היהודים הרבים במדינה טרם מלחמת העולם השנייה.

המטבח הפולני מתהדר בסוגי המרק הרבים שהוא כולל,ממטעמי בשר ואיך אפשר לא מתוספות תפוחי האדמה בסגנונות שונים,הכופתאות המכבות במרק או מחוץ לו,ממולאות בבשר,גבינה,פטריות ופירות יער, בל נשכח את הנקניקיות לסוגיהן הממולאות בסוגי בשר שונים.

מנות הדגים ,המליחים,הכבושים והמעושנים, וכוסית הוודקה הצמודה ,גם הם מרכיבים חשובים במטבח הפולני,ובל נשכח את העוגות ומנות הקינוח ,העוגיות ועוגות הפירות,והחשוב בל נשכח את הלחם הכפרי בעל הטעם והריח החיוני בכול ארוחה להשלמה ותוספת חמאה אמיתית ,ביחד עם כוסית שליבוביץ של ליקר שזיפים המחליק בגרון.

אוכל פולני בקצרה
 

אוכל פולני מופיע במבחר מגוון ורב,קשה לקרוא לו אוכל בריא,אך הוא טעים,מוגש במהירות,טרי ובעיקר זול,אין מבזבזים זמן רב בציפייה לקבלו על מנת לנגוס בו,אפילו את המאכלים המבושלים כי זה מוגש לקונה מסיר העומד על מקור חימום, ניתן לרכוש את האוכל בדוכנים,בחנויות קטנות או מרכבים (טנדרים) העומדים ומחגים לניצודים,מידת סיפוקך לאכילה של המזון הפולני מתלוי בטעמו של חיכך .

זפיקנקה Zapiekanka ,( Zapiekanki) מאכל הרחוב הפולני כמו אצלנו הירושלמי הוא הבייגלה בפולנית או חצי לחמנייה ממולאים אנו קוראים לו זפיקנקה Zapiekanka ,( Zapiekanki) בפולנית מוגדר המאכל כפיצה פולנית, בשימוש חצי הלחמנייה או בגט, מוסיפים גבינה מותכת ותוספת בצל עליהם,או גרגרי תירס ,המאכל מופיע גם בהנחת נקניק ,חמוצים ורוטב ברבקיו,או צמחוני של תרד ,תירס,פטריות,מיונז ושום,על המנה מפזרים רוטב על פי טעמך האישי.
 
יש המנסים להיות מודרניים ומכינים את המנה במיקרו גל ,מנה שמעובדת כך,גורמת לפולנים להתרחק תוך פליטת מילה גסה, את הדוכנים ניתן לראות השכם בבוקר ובשעות אחרי הצהרים הם נמוגים לביתם.
פולין סוגי אוכל רחוב פולני
 

ארוחת הצהרים של הפולני היא ארוחה מושקעת ,(הכוללת מזון מסוגים שונים עתירי שומן),כמו בשיר הילדים הידוע אין אין ארוחה בלי חמיצה (בורשט),כך יתחיל הפולני את ארוחת הצהרים שלו,החמיצה היא סוג של מרק הנעשה מסלק אדום ,יש המעדיפים להתחיל במנה הנקראת ז'ורק ,מרק הכולל סוג של תערובת בשר בתוך בלילה עם אגלי קמח שיפון.

המהדרים ייקחו מנת בינים לאחר המרק ,חתיכת הרינג,או סלמון עשויים בחומץ או שמנת חמוצה,או איזה ירקות ,או איזה מנת ביניים של בשר לרוב קר,פולני טוב ימשיך במנה המסורתית מהקדירה ,נזיד הביגוס (תערובת של כרוב כבוש עם חתיכות בשר או נקניק ) או סוג של שניצל בשר נמוך מצופה פרורי לחם ותפוחי אדמה.

את ארוחתו יסיים הפולני ,כמובן במשהו מתוק ,גלידה או איך ניחשתם עוגת פרג או פרות,ומי לא זוכר את הקומפוט (חלודניק) מפרות במיץ,כמובן עם בירה או כוס תה להרפיה.

פולין אוכל פולני
 

הפולנים למרות שפע המים בנהרות ומהפשרת השלגים,אינם מחבבים את טעמם של המים המגיעים מהברזים,לכן נוהגים הפולנים לגמוע מים מבקבוקי מים מיינרליים ( niegazowana ) אך הסודה כמו שהם קוראים לה מים מוגזים ( gazowana ),בטעמים שונים נחשבת למשקה הקר המועדף (בלי להפחית מערך הבירה המקומית).

הפולנים נחשבים לצרכני תה וקפה ,משהו הדומה למנהג האיטלקי לעצור ללגום בוס קפה ולהמשיך בדרך,איך יודעים זאת,ראו את מספרי בתי הקפה הפזורים בעיקר בערים הגדולות,ומסיפורי ההורים לסמובר התה המפורסם, בבתי הקפה נהוג להגיש קנקן מים רתוחים בצרוף שקיות תה (ולימון) לבחירת סוג התה האהוב על הלוגם.

הדימוי של התה עם החלב בפולניה שייך לאנגלים ולא לפולנים,הבירה הפולנית נלגמת למכביר כמו הוודקה בלא לתת את התירוץ כי קר בחוץ.

פולין הרגלי שתייה
 

לצערנו האנטישמיות בפולין,לא כופפה ראש בעקבות מלחמת העולם השנייה,עדיין היהודים יוזכרו בסלנג הפולני כיהודונים הקטנים ,בסלנג הפולני נמצא את הכינוי ללחם chlebek במילה לחמונצ'יק או כמו מילת החיבה חיימקה (קה) לכן יקראו גם ללחמניה Buleczka לחמנייקלה (בילקלה) ועוד.

להנצחת הנושא היהודי ,אנו מוצאים אל הפסלים הקטנים המגולפים של יהודים קטנים תחת הכינוי (ז'ידק) יהודי,מזכרות של דמויות מעץ של יהודים המגולפות בעבודת יד ,נמצאות בדוכני וחנויות המזכרות או בשווקים ,לרוב נמצא אותם בעיר קרקוב.
 
המפסלים יוצרים דמויות של יהודים שמחים המנגנים בכלי מוזיקה,או המחוללים בשמחות ,הדמויות המפוסלים הללו המכונים היהודים ברי המזל,(כהסבר לשמחה בחייהם של היהודים למרות חיי היום יום הקשים ),הדמויות המגולפות לובשות בבגדים מסורתיים יהודיים של הקפוטות ומתח למעיל מבצבצת הטלית,תוך הכוונה כרמז לעיסוק היהודי העיקרי עשיית כסף או העסקים .
 
בדמויות היהודיות המפוסלות, רובם מוצגות כאנשים מרודים,שחדלו לעסוק בענפי הייצור והחקלאות ופנו רק לדרכי המסחר,התווך ויצירת הכסף,בקיצור הלך המחשבה העיקרי כלפי היהודים מובעים בצורת מכירת מזכרות אלו, ומי לא ירצה איזה יהודי נלעג השמח בחלקו.
פולין מזכרות יהודיות מהימים האפלים של שנאת יהודים
 

הבית ממוקם במפגש הרחובות 22 Chłodna street  -  Żelazna 74 street במרחק הליכה קצר מהגשר שהפריד בין הגטו הגדול לגטו הקטן שהקימו הנאצים בוורשה.

האדריכל הפולני Jakub Szczęsny תושב העיר וורשה,קורא נלהב של יצירותיו הקצרות של קרת הישראלי ,בעקבות ישיבתו של קרת ,תקופת מה בעיר וכתיבת זיכרונות מבית הוריו הפולניים לשעבר,עיקר הבניה של בית הכלונסאות מברזל של האדריכל,הייתה למקם את הבית הצר בסדק בין בית פולני עתיק ובית פולני שנבנה בשנים האחרונות.
 
רוחבו של הבית נע בין 72 סנטימטר ל 122 סנטימטר,כולל מרבד הכניסה במדרגה הראשונה בגרם מדרגות הכניסה,הבית הנקרא בית קרת מתרומם לשלוש קומות ,כאשר המעבר בין הקומות נערך בטיפוס על סולמות, הבית נחשב לבית הצר בפולין ואולי בכול העולם,קומת הממסד משמשת כמבואת כניסה ממנה עולה גרם מדרגות לבקומה השנייה שבה ממוקמות פינת ישיבה,מקלחת, שירותיים ומטבחון עם מקרר,בקומה השלישית משמשת כחדר שינה וכתיבה. 
ורשה הבית הצר הנקרא בית קרת Keret House
 
 
 
 
 
בניית אתרים - שרקור