דף הבית   מפת אתר   צור קשר
 
 
 
 
 

חוות מתנת המדבר ליד צומת טללים

 

חוות מתנת המדבר, נמצאת על דרך הבשמים הנבטים וכיום על דרך היין שברמת הנגב, החווה ממוקמת על כביש 40 כשני קילומטר מדרום מזרח לצומת טללים, לכוון שדה בוקר בצדו השמאלי של הכביש, ,טלפון לתאום 4862311 054 לילך וגבי, הפניה לירידה מהכביש לדרך עפר מסומנת בשלט ,לאחר נסיעה קצרה מגיעים לאולמות הלינה וממשיכים עוד מעט ומגיעים לצריף המבנה הראשי של החווה הנמצא על גבעה וחונים.

בנקודה זאת ,נפגשים עם בעלי החווה ,המספרים את חזונם, סיפורים מעברם ,דרך הקמת החווה ועל האטרקציות שבחווה, האטרקציה המיוחדת בחווה היא חלקת ערוגות צמחי כרכומי הזעפרן (אחת היחידות בארץ) כיום קיימת רק חממה אחת ,השנייה הושמדה בידי חזירי בר ויעלים (יש להם טעם טוב למזונם), החממה לזעפרן נמצאת ממש למרגלות המבנה הראשי .

החווה החקלאית המשמשת גם לתיירות ולינה, לבודדים, משפחות וקבוצות ,החאן ממוקם על גבעה צופה אל רכס חלוקים ונחל היימן הסמוך, בחווה חדרי אירוח ומטבחון מאובזר הממוקם בלבה של החווה לבישול עצמאי, אך ניתן להזמין ארוחות מעולות המוגשות בבקתת המסעדה,   החווה מגדלת כרם ענבים ליין, חלקת כרכומי זעפרן (פורח בנובמבר בסתיו) ושדה צמחי לבנדר לתעשיית התמרוקים וחלקת צמחי תבלין ומרפא .  

מעבר לשני חדרי האירוח הכוללים בריכת שכשוך פרטית ,המרוחקים מעט מהמבנה המרכזי קיימת בקתה לקבוצה שמאפשרת עד 40 מקומות לינה ,שמרוחקת מעט ממתחם מגורי המשפחות והזוגות ,שלידה   בריכה בצורת ברווז לילדים ,בחדרי האירוח מטבחון ומקרר, אח לחימום בחורף , מקלחת חמה ובריכת שכשוך ,ניתן להזמין סיור מודרך לקבוצות בתאום מראש בלבד בכל עונות השנה

באמצעות בעלי החווה ניתן להזמין סיורי מדבר רכובים ממונעים ,סיורי אופניים ,סיורים רגליים ורכיבה על גמלים לסיורים בסביבה הקרובה .

       

חוות מתנת המדבר סיפור גידול פקעות כרכום הזעפרן

הזעפרן התפרסם וגדל בעיקר בחבל קשמיר שבצפון הודו, קבל את שמו מהמילה הערבית צהוב (אספר) , בלטינית שמו saffron , התבלין הגיע מהודו ומפרס ,בעזרת סוחרים ושבטי הנבטים הסוחרים הנודדים, הוא חצה את יבשת אסיה וארצות ערב והגיע לנמלי ארץ ישראל ומצריים או מכוון אילת או מכוון ירדן ים המלח ולמרכז הארץ ,מן הנמלים נשלח תבלין הזעפרן לרחבי העולם העתיק.

סוחרי התבלין זעפרן שהובא מהודו ואירן, הביאו גם פקעות שגודלו בארצות איטליה, צרפת, ספרד ומרוקו, שנטשו את מלאכת הגידול עקב העבודה הידנית הגדולה הנדרשת בקטיף ובהכנת שערות הזעפרן לאחר הקטיף וכמובן שקילתו והפרדתו

הזעפרן נחשב לאחד מתבליני המזון היקרים בעולם ,השימוש בתבלין הזעפרן נפוץ במאכלים הודיים ובמטבח הפרסי ,קמצוץ ממנו עולה בכסף רב, הפקעות הראשונות הובאו לחווה מתנת המדבר ,לפני למעלה מעשר שנים בידי גבי ורעייתו לילך ממרוקו, פקעות שהוטמנו בערוגות שכוסו בהמשך ביריעות ניילון להגנתם .

תהליך צמיחת עלי הצמח ,שמקיצים בסוף הקיץ מתרדמתם ובהמשך פריחת פרחי הזעפרן הסגולים, מתחיל במחצית חודש נובמבר ותהליך קטיפת הפרחים נמשך כחודש , כאשר הקטיף עצמו נעשה בשעות הבוקר המוקדמות ,כאשר לכול פקעת מחזוריות ,של צמיחת פרחים מחדש מאותה הפקעת ,בתנאי שהפקעת בוגרת .

לאחר הקטיף מועברים הפרחים בסלסלות לחדר מיון ,שבו בעבודה ידנית ושקילה ידנית , קוטמים את העלים מעמוד העלי משלוש הצלקות ,לאחר הקיטום נשארים שלושה חוטים, המשמשים בעצם כתבלין ,חוטים אלו מונחים על נפת ייבוש ובתהליך של יבוש הנמשך כשבוע , על מנת להפיק כחצי קילו של זעפרן יש לקטוף בין חמישים למאה אלף פרחים.

אז אוספים את חוטי הזעפרן שהתייבשו חלקית ושוקלים ומכניסים לאריזה שמשקלה כגרם אחד ושולחים להפצה , צמח הזעפרן משמש הן לתבלון מאכלים והן לרפואה ונחשב כבעת תכונות העוזרות לטיפול בחולים הנוטים לחלות במחלת הסטרס (הנפילה) ,באופן שהוא משפיע על הורדת כמויות הקורטיזול בגוף.

שימוש נוסף הוא לטיפול במחלות עיניים, ובל נשכח את תרופות הסבתא הטוענות כי בשימוש בתבלין הזעפרן, ניתן לשפר במצבי רוח, נדודי שינה, משככי כאבים, מעורר מינית ומחזק את הגבריות.

בזעפרן משתמשים בעיקר לתיבול מאכלי אורז ,למרקים ,למאכלי חלקים פנימיים של בקר ועוף, למאכלי דגים ופירות ים ובמשקאות הודיים וקינוחים כולל עוגות אורז וסולת ,עוגות שהמרכיב המרכזי בהם הם שקדים ופיסטוקים .

בטרם משתמשים בשערות הזעפרן ,נהוג להטבילם ובהשרותם במעט מים ,פעולה הגורמת לשערות לספוח אליהם מים ,המשחררים את הצבע והארומה ומביאות את השערות לגדילה המכפילה את אורכם וגודלם , לאחר זמן של שעה עד שלוש שעות בהשריית השערות במים שופכים הכול לנוזל התבשיל , המדד לתבשיל כוס אורז הוא 8-10 , כאשר עודף שערות גורם לטעם מריר .



 
 
 
בניית אתרים - שרקור