דף הבית   מפת אתר   צור קשר
 
 
 
 
 

כרתים מנות ומאכלים טיפוסיים באי

 

מנת אורז Gamopilafo או מנת אורז pilaf ,אורז המבושל בתוך קדירת מרק עם חתיכות בשר, הדומה לריזוטו ללא תבלון , עד שהאורז סופג את הטעמים ,אז הוא נשלף מהמרק ומוגש בצלחות שעל האורז מניחים stakovoutiro שזה הקרם של החמאה הנוצר בתחילת הדרך להכנתה, מנה המוגשת בעיקר בטברנות בחאניה , לעומתם בחלק המזרחי של האי מכניסים למרק, אטריות ספגטי עבה במנה הנקראת gamomakaronada .

מאכל לאומי היא המוסקה Moussaka ,מנת תבשיל חצילים קלאסית האופיינית למזרח התיכון ואזור הבלקני , עשוי בעיקר מחצילים, רוטב בשר טחון ומעליו רוטב שמנת טעים, סגנון ההכנה שונה ממדינה למדינה , ניתן להכין את מוסקה עם תפוחי אדמה או בלי .

מנה המורכבת בדרך כלל מארבע שכבות ,המורכבות חציל בשרני, קלוי (או בגריל) משכבות ברוטב עגבניות עשיר שעשוי עם בשר טחון וקמצוץ קנמון, מעליו מוזגים רוטב בשמל עם אגוז מוסקט טרי ומכניסים לתנור חם לאפייה ולהתכה, ניתן להכין גם מנה צמחית של מוסקה עם תחליפים לבשר הטחון ,

הסלט היווני Greek salad , סלט המגיע מהמדינות הבלקניות ,ירקות חתוכים בצורה גסה שמעליהם בדרך כלל מגרדים גבינה לבנה קשה , על מנה נמזג שמן בנדיבות ומעליה מפוזרת גבינת פטה לבנה מלוחה, לפעמים מוסיפים זיתים לגוון , מלח ופלפל והרי לכם מנה טובה וקלילה.

מאכל עגבנייה dakos , עגבנייה קצוצה מתובלת בשמן ואורגנו , דקוס דומה קצת לברוסקטה האיטלקית, אך במקום להכין אותו על בסיס לחם קלוי, משתמשים בלחמניות עגולות מקמח מלא ,שחותכים לשניים , שמים בתנור בחום נמוך ואיטי להכנת בסיס המנה, ההופכת אותו לפריך, עליו מניחים עגבניות ומעליהם זיתים וגבינה פטה לבנה קשה או גבינת Mizithra מקומית ,מוזגים שמן מעל, מוסיפים אורגנו, צלפים ,פטרוזיליה ובוזקים מלח ופלפל.

עוגיות עם גבינות הנקראות Zakros, Kastelli , Heraklio , Ierapetra, עוגיות שלפעמים מופיעות בצורת רביולי , עם בצק בצורת פסטה , חלקם מאוכסנות במקפיא והמטוגנות לפני ההגשה .

פשטידות מתוקות הנקראות lychnarakia ,המכילות מכילים וניל, דבש, קליפת לימון וקינמון פשטידות הנאפות הנעשות בדרך כלל בחלק המזרחי של האי.

לביבת Sfakiani , לביבה העשויה מבצק שלתוכו הוכנסה גבינה ,מעלייה מפזרים דבש , משמש כחטיף או כקינוח , אופייני בעיקר למחוז Sfakia .ן9םח

פשטידת הבורקי Boureki , ואריציה של פשטידה הממולאת בגבינה או בשר , במחוז חאניה מורכת הפשטידה משכבות של תפוחי אדמה, קישואים (או דלעת), מזעתר ונענע, או עם או בלי קרום, עם או בלי עגבניות.

פשטידת Tourta Paschalini ,כוללת שלוש שכבות של גינות מסוג myzithra, malaka , staka ,שבינן חתיכות בשר כבש וכמובן נענע מלמעלה.

פשטידת כרתים מפורסמת היא horta Crete , שבה מעורבבים גבינות באין סוף עשבי תיבול ירוקים.

פשטידת bougatsas , המכונה פשטידת שמנת שאליה מתלווה יוגורט סמיך מאוד .

מנת דיונון ממולא stuffed squid , עם גבינה או עם אורז ושקדים קצוצים, מתובל בשום, פטרוזיליה ושמיר המושרה ברוטב יין.

קינוח Xerotigana ,שהן רצועות פסטה, מגולגלות סביב מזלג ומטוגנות בשמן רותח .

לחמניות Patouda, המצופות מבחוץ באגוזי מלך ושקדים מרוסקים, מתובלות בשומשום, קינמון, אגוז מוסקט וציפורן, ומומתקים בדבש.

עוגיות צימוקים Stafidota , שמופיעים גם כביסקוויטים עם צימוקים או שקדים ממולאים לפעמים דומה למהמול שבארצנו.

מנה ראשונה Saganaki , מאכל של גבינה שנחתכה למשולשים או מרובעים, הטבולים בבלילת קמח וביצים שעברה צלייה במחבת כמו שניצל, תוך שימוש בגבינות קשות מסורתיות המיוצרות באי כמו : kefalo tyri , graver כיום חלק מייצרים את המנה מגבינת גאודה או אדאם אך הם מוגשות במנה רכות יותר לאחר הטיגון.

מנת בשר כבשKleftiko , שמה של המנה נובע מפרוש השם קלפטיס ביוונית שהוא גנב, קלפטומניה ,כיוון ששודדי הים נהגו לגנוב מזון מאיכרי האי בעת מסעות השוד , מזון זה היה מתבשל על אוניות השודדים, כיום המנה מורכבת משתי גרסאות :

גרסה אחת היא מאפה גדול הנאפה בתנור הכולל מילוי בשר (בעיקר טלה), ירקות ותפוחי אדמה בבצק, או לוקחים את חומרי הבישול מכניסים למעטפת נייר אלומיניום ,ללא מעטפת בצק ומבשלים בתנור, קיימות גם גרסאות לצמחונים או ממולא בבשר עוף .

מנת אוכל הרחוב Souvlaki שווארמה הנקראת גם gyros ,מנה הנחשבת כאוכל הרחוב הפופולרית ביוון, מנה המורכבת מחתיכות בשר קטנות (בשר חזיר, כבש או עוף), המונחים על משטח ושיפוד מרכזי בשכבות , הנצלות מסביב בעת שהמשטח חג על צירו .

מנה המוגשת על פיתה שטוחה (לאפה) שעליה הונחו חתיכות הבשר שניצלו במעטפת בתוספת ירקות בצל חתיכות תפוחי אדמה צלויים ופטרוזיליה ,יש המוסיפים טחינה ועמבה מלח ופלפל , את היצירה מגלגלים לגליל הנאטם בקצה אחד ועטוף בנייר עטיפה .

עלי גפן ממולאים Stuffed vine leaves ,מאכל המבושל בתוך סיר תוך יצירת שכבות בעיגולים על פי צורת הסיר, את הממולאים הללו ,ממלאים או באורז ,או בתערובת אורז ובשר טחון ,מוסיפים שמן ותבלינים ואפילו מיץ לימון ליצור חמיצות למאכל, יש הממלאים עלי כרוב ,או ממלאים בצל או קישואים.

כיסונים ממולאים בגבינה Fried Cheese


 
 
 
בניית אתרים - שרקור