דף הבית   מפת אתר   צור קשר
 
 
 
 
 

נבטים הסחורות שהובלו בדרך הבשמים בשיירות המסחר

 

לאורך המסלול נבנו מצודות ומגדלי שמירה ,על מנת לשמור על השיירות מפני שודדי דרכים , עיקרי הסחורות שהועברו בדרך הבשמים כללו :

קטורת הלבונה , הפיקו בעולם העתיק משרף של עצי בוסווליה ,שגדלו בעיקר בחלק הדרומי של חצי האי ערב, בתהליך טבעי של ייבוש שרף שגורד מגזעי העץ נאסף לגושים שנעטפו והובלו לנמלים .

בושם המור ,שיחי צמח המור גדלים באזורים מדבריים למחצה באפריקה בחצי האי ערב ובהודו, גלדים של שיחי המור שנאספו והובלו בשיירות מסחר לנמלים, עברו תהליך במחוז חפצם ,שם פוררו הגלדים לתוך תמיסת שמן ונוצרה משחת בישום או שמן לבישום, בושם המור שימש בתקופה הקדומה כאחד הבשמים הבולטים לבשום, אך הוא גם שימש ליצירת משחות ותמרוקים לנשים ולהכנת תרופות.

בושם האפרסמון ,הופק מעץ ששמו אופובלסאמום, או בכינויו הנוספים בלסם או בשאם (בושם) , עץ שגזעו הגיר נוזל ולא גלד , מנוזל זה הפיקו שמן אפרסמון , שמן שהיה בעל ריח חזק , ולכן בזכות זאת ,שימש שמן האפרסמון לעבודה בבית המקדש ,שמן האפרסמון שימש גם לצרכי רפואה וליצירת בשמים וקוסמטיקה .

קרדמון (הל)

מקורו של תבלין ההל מהודו ,או מסרי לנקה, משם התבלין הובא בידי הנבטים בדרכי המסחר שלהם לארץ ישראל ונמכר במחיר גבוה ,הקרדמון מגדל תרמילים הנושאים בתוכם כעשרים גרגרים, אלו עוברים תהליך כתישה וטחינה ממש לפני השימוש כקפה ,או עוברים תהליך להפקת שמן ארומטי .

בצמח התבלין הירוק קרדמון משתמשים בתיבול משקה הקפה ואף לתבלון מאכלים ועוגות מזרחיות , במזרח אף מערבבים אותו עם משקאות קלים חלביים ,לקרדמון יש שימוש כתבלין ויש שימוש כתוספת לתערובות תיבלון אחרות כמו הקרי, יש מקומות שבו התבלין מופק בהמשך כשמן ארומטי ,או אפילו משמש בתעשיית הקוסמטיקה לייצור סבונים .

ברפואה ידוע הקרדמון (ההל) בשימוש חיצוני לעור בזכות יכולתו לחטא ולמנוע דלקות וזיהומים, יש המשתמשים בו לטפול בבעיות זיהום במעיים ,מניעת ופרוק ליחה במערכת הנשימה ,בארצות גידולו מייחסים לקרדמון גם תכונות מיסטיות ,של עזרה בטיפולים נפשיים והגברת המרץ וההרגשה החיובית .

זנגוויל הנקרא גם ג'ינג'יר

הזנגוויל משמש כתבלין ,כסירופ ,כשמן , לזנגוויל מייחסים תכונות רפואיות בזכות חומר ג'ינג'רול והשמנים הנדיפים הארומטיים, העוזרים בטיפול במחלות בטן שונות בזכות האנזימים המפרקים חלבונים ובעל תכונות אנטי דלקתיות שונות , יש הטוענים כי הוא עוזר בבעיות להורדת לחץ דם ,מטפל בכולסטרול ועוד ועוד.

בושם הלוטם

בעולם העתיק ,נהוג היה להשתמש בענפי הלוטם, על מנת להפיק שרף שכינויו לאדאנום שרף מר ובעל ריח בשרף זה השתמשו האנשים ליצירת קטורת ובישום בטקסים דתיים ,אך ידועות היו תכונותיו הרפואיות ששימשו בעבר גם לחולי בדרכי הנשימה ,לטפול בבעיות במערכות העיכול , בשיח הלוטם השתמשו גם לחליטת משקה הדומה לתה .


 
 
 
בניית אתרים - שרקור