דף הבית   מפת אתר   צור קשר
 
 
 
 
 

חוות מתנת המדבר פקעות הזעפרן כרכום

 

הזעפרן התפרסם וגדל בעיקר בחבל קשמיר שבצפון הודו, קבל את שמו מהמילה הערבית צהוב (אספר) , בלטינית שמו saffron , התבלין הגיע מהודו ומפרס ,בעזרת סוחרים ושבטי הנבטים הסוחרים הנודדים, הוא חצה את יבשת אסיה וארצות ערב והגיע לנמלי ארץ ישראל ומצריים או מכוון אילת או מכוון ירדן ים המלח ולמרכז הארץ ,מן הנמלים נשלח תבלין הזעפרן לרחבי העולם העתיק.

סוחרי התבלין זעפרן שהובא מהודו ואירן, הביאו גם פקעות שגודלו בארצות איטליה, צרפת, ספרד ומרוקו, שנטשו את מלאכת הגידול עקב העבודה הידנית הגדולה הנדרשת בקטיף ובהכנת שערות הזעפרן לאחר הקטיף וכמובן שקילתו והפרדתו

הזעפרן נחשב לאחד מתבליני המזון היקרים בעולם ,השימוש בתבלין הזעפרן נפוץ במאכלים הודיים ובמטבח הפרסי ,קמצוץ ממנו עולה בכסף רב, הפקעות הראשונות הובאו לחווה מתנת המדבר ,לפני למעלה מעשר שנים בידי גבי ורעייתו לילך ממרוקו, פקעות שהוטמנו בערוגות שכוסו בהמשך ביריעות ניילון להגנתם .

תהליך צמיחת עלי הצמח ,שמקיצים בסוף הקיץ מתרדמתם ובהמשך פריחת פרחי הזעפרן הסגולים, מתחיל במחצית חודש נובמבר ותהליך קטיפת הפרחים נמשך כחודש , כאשר הקטיף עצמו נעשה בשעות הבוקר המוקדמות ,כאשר לכול פקעת מחזוריות ,של צמיחת פרחים מחדש מאותה הפקעת ,בתנאי שהפקעת בוגרת .

לאחר הקטיף מועברים הפרחים בסלסלות לחדר מיון ,שבו בעבודה ידנית ושקילה ידנית , קוטמים את העלים מעמוד העלי משלוש הצלקות ,לאחר הקיטום נשארים שלושה חוטים, המשמשים בעצם כתבלין ,חוטים אלו מונחים על נפת ייבוש ובתהליך של יבוש הנמשך כשבוע , על מנת להפיק כחצי קילו של זעפרן יש לקטוף בין חמישים למאה אלף פרחים.

אז אוספים את חוטי הזעפרן שהתייבשו חלקית ושוקלים ומכניסים לאריזה שמשקלה כגרם אחד ושולחים להפצה , צמח הזעפרן משמש הן לתבלון מאכלים והן לרפואה ונחשב כבעת תכונות העוזרות לטיפול בחולים הנוטים לחלות במחלת הסטרס (הנפילה) ,באופן שהוא משפיע על הורדת כמויות הקורטיזול בגוף.

שימוש נוסף הוא לטיפול במחלות עיניים, ובל נשכח את תרופות הסבתא הטוענות כי בשימוש בתבלין הזעפרן, ניתן לשפר במצבי רוח, נדודי שינה, משככי כאבים, מעורר מינית ומחזק את הגבריות.

בזעפרן משתמשים בעיקר לתיבול מאכלי אורז ,למרקים ,למאכלי חלקים פנימיים של בקר ועוף, למאכלי דגים ופירות ים ובמשקאות הודיים וקינוחים כולל עוגות אורז וסולת ,עוגות שהמרכיב המרכזי בהם הם שקדים ופיסטוקים .

בטרם משתמשים בשערות הזעפרן ,נהוג להטבילם ובהשרותם במעט מים ,פעולה הגורמת לשערות לספוח אליהם מים ,המשחררים את הצבע והארומה ומביאות את השערות לגדילה המכפילה את אורכם וגודלם , לאחר זמן של שעה עד שלוש שעות מכניסים את השערות והמים לנוזל התבשיל , המדד לתבשיל כוס אורז הוא 8-10 , כאשר עודף שערות גורם לטעם מריר .


 
 
 
בניית אתרים - שרקור