דף הבית   מפת אתר   צור קשר
 
 
 
 
 

קבוץ קטורה מפעל אלגטקנולוג'יס ליצור אצות אדומות

 

תחילתו של המפעל בהקמת חוות דגי סלומון בשטחי הקבוץ ,הסלמון שמזונו מורכב גם מאצת  החד תאית הנקראת בלטינית  Haematococcus pluvialis , אצה זאת ידועה ביצור פיגמנט אדום כתום הנקרא Astaxanthin , זהו הפיגמנט הנותן את צבעו הורוד אדום של דג הסלמון בעת שאנו אוכלים אותו.

 

כיוון שהאצה מייצרת צבא הדרוש לדגי הסלמון ובמיוחד למפלי הייצור של דגי הסלמון החליטו בני הקיבוץ ליצר את האצה בכמויות מסחריות בצורה טבעית ,על מנת למכור את התוצרת ליצרני ומשווקי דג הסלמון לצביעת התוצרת שתדמה לצבעו הטבעי ,אלא שבתי החרושת רוכשים צבעי מאכל מלאכותיים משום שהמחיר לקילו צבע כזה הוא בסביבות 2000 דולר אל מול כעשרת אלפים דולר לתוצרת הטבעית של ההפקה מהאצה.

המפעל שצורתו סוג של גידול חקלאי לפרנסה ,שכמותו קיימים פחות ממספר האצבעות ביד אחת מפעלים מסחריים ברחבי העולם ,המידע לגידול האצה המסוימת הזאת ,נשען על ידע של פרופ' סמי בוסיבא ,היושב בראש מחלקת מחקר בשדה בוקר , פרופ' סמי בוסיבא הינו מומחה עולמי לאצות ,שבזכות הידע שלו בתחום נוצרו התנאים להקמת המפעל הממוקם על שטח של מעל לעשרים וחמישה דונם תחת החום היוקד של המדבר.

 

חוות האצות הזעירות המכונה  גואנטנמו , החווה מורכבת מאין סוף צינורות זכוכית שקופה בממספר קומות שבתוכם חייה האצה החד תאית הנקראת בלטינית  Haematococcus pluvialis , אצה זאת ידועה ביור פיגמנט אדום כתום הנקרא Astaxanthin מספק חומר נוגדן חמצון גבוה המשמש ליצור מסחרי של תוספי מזון וקוסמטיקה.

 

תחילת הדרך לגידול האצה הם גידול בתנאים הרגילים שהיא רגילה אליהם ,אלא שבתהליך הייצור הן מועברות לתוך ההפקה בצינורות השקופים בתנאים קשים למשך שלושה שבועות , לאצה העדינה דרך חיים משלה ואיננה מסכימה במהרה לתהליך ההתבייתות, לכן תהליך הפיקוח ולימוד הגידול לייצור,הינו תהליך ארוך ומהווה אתגר לחוקרים ולעובדים במפעל ואפילו קביעת המועד המתאם לעיבודו המסחרי לאחר הקצירה הינו מבצע מדעי.

 

האצות שהועברו לכאן לאחר הליך גידול בבריכות ,נכלאות בתוך הצינורות מתחת לקרני השמש היוקדות , צורכות פחמן דו־חמצני, מבצעות תהליך של פוטוסינתזה ויתרונם הגדול בהתרבות המהירה,תהליך הגידול הקשה גורמות לאצה במלחמת ההישרדות ,והמחסור במזון וחום קשה , ליצור את הפיגמנט אנזים Astaxanthin האדום , בכמויות מרביות לצרכי מסחר ,שמחיר לקילו אחד מעל לעשרת אלפים דולר בשוק  .

 

לאחר שלושה שבועות של חיים בתוך הצינורות ויצור מוגבר של האנזים ,נארזת התוצרת ומועברת למפעל בהודו שם בפטנט ייחודי שלהם ועבודה זולה של עובדים ,מזוקק החומר ומועבד ומועבר בחזרה לקיבוץ שם נארז במיכלים ונשלח לשווקים בשוק היפני,האמריקאני ובאירופה ,שם משמש האנזים ליצור משחות למריחה על הגוף בתעשיית הקוסמטיקה והרפואה מפאת היותו חומר נוגד חמצון בכמות רבה .

 

לאחר שהחל הקבוץ קטורה בניסיונותיו לגידול האצה Haematococcus pluvialis ,הבינו בקבוץ  כי בכדי להצליח ,נדרשת השקעה גדולה לפיתוח הייצור , אי לכך חברו היזמים בני הקיבוץ, לחברת משקיעים בריטיים ומכרו להם שמונים אחוז מהמפעל בתמורה להשקעה והשאיר עשרים אחוז לקבוץ ודמי שכירות בעבור השימוש בקרקע למפעל,כמובן שנרשמו פטנטים מסחריים לתהליך העבודה במפעל,בשנה האחרונה הוחלפה ההנהלה ומיד עלו רווחיה של החברה בשני אחוז .

 

טלפון לתאום סיורים בתשלום 08-6356658.

 

תודה לדיאנה בחור ניר לעזרה בכתיבת רשימה זאת .


 
 
 
בניית אתרים - שרקור