דף הבית   מפת אתר   צור קשר
 
 
 
 
 

מלטה מאכלים ואוכל באי

 
האוכל במלטה
השפעתם של יבשת אפריקה ואירופה עקב קרבתם ועקב שליטתם במדינת מלטה בעבר, הותירה במלטה סגנון אוכל בין לאומי , כאשר המאכלים המלטזים מבוססים על דגים,פירות ים, תוצרת חקלאית מקומית ומיובאת, השפעה ניכרת קיימת מהסגנון הקולינרי האיטלקי , אך גם הבריטים לא טמנו ידם בצלחם והותירו גם מאכלים קולינאריים בסגנונם ובל נשכח את ההשפעה המוסלמית .
 
במסעדות מלטה מקננים מאכלים מקומיים במעיין וריאציות וסגנונות ים תיכוניים, ביחד עם תפריטים בין לאומיים המכבים זה לצד זה עם רשתות המזון המהירות מרחבי העולם , דבר נוסף שלמדו חלק גדול ממסעדות מלטה זה איך לקחת מחירים כאילו אתם מבלים במסעה מעוטרת כוכבי מישלן בצרפת, לא בכולם נסו לחפש כאלה שעדיין לא התקלקלו , אומנם כשמונים אחוז ויותר מתושבי האיים מתפרנסים מתיירות העולה על שני מיליון בשנה , בעיקר צריך להיזהר ממסעדות הדגים הפזורות לאורך החופים בעיירות ובכפרים .
 
המנות המלטזיות מבוססות על עונות השנה ותוצרתן, מנות מלטזיות עממיות הם : פאי דגים  Lampuki Pie  , תבשיל שפנים  Rabbit Stew , תבשיל בשר בזיתים  Bragioli,רטטווי מלטזי  Kapunata , מרק האלמנה  widows soup  שבמרכזו או עגול של בשר כבש או גבינת עיזים, פאטה שום ושעועית הנקרא  a Bigill , כמובן הלחם המלטזי העגול והעבה   hobz biz-zejt  הכולל עגבניות בשלות ותערובת טונה שום בצל וצלפים, בצק פריך  pastizzi  הממולא בריקוטה אםאו בלי  אפונה.
 

מאכלי ים מורכבים מהדגים  כמו  דג  בס  bass , דג אבן  dott , דג לוקוס  cerna ,דג דניס לבן  dentici , דג בורי אדום  trill ,בסוף הסתיו  דג חרב  swordfish , דג טונה כחולה  tuna , הדג האהוב על המלטזים  Lampuka  תלוי בעונה,כמובן התמנון  Octopus , והדיונונים squid.
 
מעדני קינוח הם : רול בצק פריך הממולא בריקוטה ומטוגן בשמן הנקרא  Kannoli , קינוחים בנוסח סיצליאני, גלידה בעיקר עם פירות מסוכרים על בסיס שמנת  הנקרא  semi-freddo , צלחת שמנת עם פירות מסוכרים ושקדים  candied fruits , מאכל  Helwa tat-Tork  הכולל סוכר כתוש ושקדים .
 

אוכל רחוב במלטה

התחליף המלטזי לבורקס נקרא פאסטיצי Pastizzi ,במלטה ממלאים את הבורקס או בגבינות או בירקות מבושלים .

התחליף לציפס אנד פיש הוא הדג המקומי הלאומי הנקרא לאמפוקי Lampuki בכינויו דולפין פיש (אך הוא איננו מבשר דולפין) ,צורת ההגשה כוללת סגנונות שונים של בשול וצלייה.

ההשפעה היהודית מופיעה במטבל הנקרא בייגלה המופיע בסוגי תבלון שונים ,ניתן לצרף אליו את הלחם המלטזי הנקרא Hobza tal-Malti , שבדרך כלל בתהליך הגשתו מצורף לו שמן שהופק באזור שבו הוגש ובהשפעה האיטלקית בתוספת עגבניות.

למרות כול הנאמר כאן, ישנם הרבה מסעדות עממיות ודוכני אוכל המתאימים לכיסים קצרים ומגישות מאכלים משביעים וטעימים גם כן , גם במסעדות פועלים ודייגים אוכלים כמו נסיכים ,לדעתי מומלץ להזמין מנות דגים וירקות מבושלים או טריים, נסו למצוא את מרק האלמנות הכולל גם ירקות וגם גבינת עיזים מוקרמת, כדאי אולי ארוחת סיום כמתנת פרידה אבל בזהירות.
 
מאכלי הארנבת בסוגים שונים של קולינאריה מושלות בכיפה  ,כמאכל בשר מוביל מסורתי ולאומי , וכמובן שלל הדייג ואם אפשר מרק הדגים אלגוטה המשתנה ממסעדה למסעדה בהתאם לסוג הדגים בסיר והתוספות הקבועות של אורז בטעמים שונים ,  ויש להוסיף את מאכלי החלב המגיעים מהרפתות הממוזגות והמבוקרות . 
 
מעט על הלחם המלטזי  Hobz-Biz-Zest, הלחם מיוצר מבצק בטעם חמצמץ ובצבע כהה, אפייתו בתנורי לבנים מקנה להם טקסטורה וטעם מעולה, בתהליך עשיית הבצק מוסיפים לו טעמים עם שמן משובח ,נתכי טונה ,שום כיד המלך עגבניות טריות ואיך אפשר בלי בצל, או הלחם הנהוג באי גוזו  Gozitan cheeselet הממולא בתפוחי אדמה,בשר עם ביצים,גבינה מגורדת ,עגבניות,אנשובי,גבינת ריקוטה וזייתים.
 
יש לחפש מסעדות שהן מחוץ לאזורי התיירות על מנת ליהנות במחיר מופחת ממנות טובות , למשל מחיר הפסטות והפיצות אינן יקרות במסעדות אלו מבחינת גודלן הן מספקות, קיימים המאפים בסגנון קלצונה, בצק ממולא בגבינה עם ירקות, וכמובן ניתן לרכוש במאפיות ומעדניות מזון למצוא פינת נוף של מפרצון וליהנות כמו פעם ממזון לגוף ולנשמה.
 
מעט על הכבש הנמוך הלא כשר, הנקניקיות המלטזיות הממולאות בבשר הכבש מיוחדות ופופולאריות לתושבים ,גם נצחי הגריל והנתחים הממולאים מהווים משיכה, ישנם מרקי ירקות שאלייהם מתווספים חתיכות בשר ,כמו מרק הירקות  kawlata , או מנת האורז האפוי  ross il-forn  הכוללת נתחי בשר כבש נמוך.
 
שוק הדגים ברחוב Merchnts  הממוקם על קו המים משמש אבן שואבת לביקור, אומנם אורכו מאות מטרים בלבד אך מהווה מקום חמוד לביקור , בשוק ניתן לראות דוכני דגים שנדוגו בשעות הלילה , ניתן לשבת במסעדת דייגים מקומית מאחורי דוכני הדגים,  וליהנות מארוחה מקומית,בטעם הצלפים המוחמצים וטעמים ביתיים, ממרק דגים Aljotta ,  לבקר בחנויות המזכרות הקטנות ולהתבוננן בסירות הדייג המעוטרות בצבעי הכחול אדום. 
 
השוק פתוח בכול ימות השבוע פרט ליום ראשון, אך הטיפ הטוב הוא להגיע מוקדם ובימי שבת שאז הוא מלא בסחורת שווקים ודגים  כמו  דג  בס  bass , דג אבן  dott , דג לוקוס  cerna ,דג דניס לבן  dentici , דג בורי אדום  trill ,בסוף הסתיו  דג חרב  swordfish , דג טונה כחולה  tuna , הדג האהוב על המלטזים  Lampuka  תלוי בעונה,כמובן התמנון  Octopus , והדיונונים squid.
 
בל נשכח את מבחר הייקבים והיינות מזני הענבים הנטועים במדרונות הגבעות ובעמקים .
 
 
 

 
 
 
בניית אתרים - שרקור